keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Tällainen yliopistouudistuksen tulisi olla!

"Ottawan yliopiston fysiikan professori Denis Rancourt ilmoitti heti lukuvuoden alussa neljännen vuosikurssin opiskelijoilleen, että he kaikki tulisivat saamaan arvosanaksi täyden kympin, A+. Päätöstään Rancourt perusteli sillä että hänen työnsä ei ole sijoittaa opiskelijoiden taitoja arvoasteikkoon tulevia työnantajia varten, saati kouluttaa opiskelijoista "tiedonsiirtokoneita" jotka toistavat faktoja vaadittaessa.

[...]

"Arvosanojen myötä opiskelijat oppivat arvaamaan mitä professorilla on mielessään ja tottelemaan. Se on hyvin hienostunut koneisto, jossa tuhotaan luonnollinen halu oppimiseen, sisäinen halu oppia jotain koska asia itsessään kiinnostaa. Arvosanat ovat keppi ja porkkana joilla muovataan tottelevaisia työntekijöitä, sekä valmistetaan opiskelijoita korkeamman tason muovaukselle opintojen edetessä. Ainoa tapa itsenäisen ajattelun kehittämiseen luokkahuoneessa on vapauden antaminen, valtasuhteen rikkominen poistamalla vallan väline."

[...]

Rancourtin mukaan arvosanat ovat aidon oppimisen este, joilla opiskelijoista tehdään vain parempia arvosanoja etsiviä tottelevaisia koneita. Hän muistuttaa että arvosanattomassa opiskelussa ei myöskään ole mitään uutta, vaan sen hyödyt on tiedetty jo pitkään. Menetelmä on laajalti käytössä muun muassa kirurgien koulutuksessa, sekä Ivy League -huippuyliopistoissa, joissa on nykyään enemmän tarjolla kursseja hyväksytty/hylätty -merkinnällä kuin arvosanoilla."

http://takku.net/article.php/20090225182336892

Ei kommentteja: