tiistai 27. tammikuuta 2009

Löytääkö tiede totuuden?

makislav kirjoitti:

"Päättelysi näyttää jopa kehäiseltä: Ensin pyydät hyppäämään tosiasioiden yli, koska ne estävät näkemästä totuutta, mutta heti seuraavassa lauseessa asetat totuudelle eettisen vaateen. Tosiseikat vain vaihtuvat eettiseen komponenttiin..."

Tekstissäni ei turhaa ole viittaus Kierkegaardin uskon hypyn ideaan. Enkä ole pyytänyt hyppäämään yli tosiseikkojen. Ylitulkitset minua. Totuuden käsite on metafyysinen käsite, koska se sisältää eettisen komponentin. Totuus on koko todellisuutta koskeva väite, ja sellaisena metafyysinen. En löydä sille mitään muuta merkitystä kuin teologis-eskatologis-utooppisen. Totuuden "saavuttaminen" vaatii kierkegaardilaisen uskon hypyn. Tässä on hyvä muistaa heideggerilainen "olemisen mielen" teema. Olemisen mieli ei ole palautettavissa olevaisiin ("Seiende" contra "Sein"). Tiede ei voi, eikä sen pidäkään löytää 'totuutta'. Runsaan joukon tosiseikkoja se voi toki löytää, mutta koska se jo olemukseltaan hylkää eettiset väitteet, ei se voi löytää totuuttakaan. Tosiasiallisuuden piirissä ei totuutta ole.

En siis vaadi hyppäämään tosiseikkojen yli. Vaan pikemminkin erottamaan sen 'totuuden' käsitteestä. Kyse ei ole hierarkiasta tosiseikkojen ja totuuden välillä, vaan näiden kahden ontologisesta erosta. Allekirjoitan siis eräänlaisen relativismin. Hylkään totuuden käsitteen tiedollis-rationaalisessa mielessä.

Ei kommentteja: