lauantai 25. lokakuuta 2008

Tuttuja tuntemuksia

"Filosofien keskuudessa kyynisyys on yleistä. Sitä käytetään suojakeinona varmasti myös siksi, että ketään ei kiinnosta AINA selittää kaikille, että mitä he tekevät valmistuttuaan ja mistä saavat töitä. Filosofit eivät yleensä ole kiinnostuneita tällaisista kysymyksistä kuin vasta valmistumisen kynnyksellä ja sen jälkeen. Siksipä tyypillinen vastaus on sanoa menevänsä töihin nakkikioskille tai Norjan kalatehtaille. Tätä säestetään puolivaivaantuneella naureskelulla. Totuus ei kuitenkaan ole kovin kaukana, sillä tiedän kyllä opintonsa keskeyttäneitä ja siivoojiksi tai posteljooneiksi alkaneita filosofeja. Tähän voivat tosin johtaa myös filosofiset syyt, jolloin tällainen ammatti valitaan aivan tietoisesti.

Filosofeille gradun kirjoittaminen on erityisen vaikeaa. Filosofien itsetunto rakentuu mm. sen varaan, että he katsovat olevansa älykkäitä ja kyvykkäitä ymmärtämään vaikeita asioita. Gradusta ei makseta ja sen jälkeen ei muutenkaan ole välttämättä luvassa upeaa uraa, joten kynnys nousee korkealle. Suurin kynnys on kuitenkin se, että filosofi saattaa kokea oman älykkyytensä ja kyvykkyytensä joutuvan gradussa arvioitavaksi. Huono gradun arvosana on siksi kova isku hänen egolleen. Jos kynnys nousee tarpeeksi korkealle, niin filosofi jättää vaikka koko gradun tekemättä ja menee mieluummin töihin siivoojaksi kuin asettaa älynsä kyseenalaiseksi kirjoittamalla gradun. Uhka on kerta kaikkiaan liian suuri. Filosofit kärsivätkin ehkä keskimääräistä yleisemmin suuruudenhulluus ja kaikkivoipaisuuskuvitelmista kuten myös toisesta ääripäästä, alemmuudentunteesta ja itsensä tyhmäksi kokemisesta. Nämä voivat samallakin henkilöllä nätisti vuorotella.

Jos filosofi ei menesty opinnoissaan, hän kertoo sen itse ensimmäisenä kaikille ympärillään. Tähän hän käyttää erinäisiä itseään halventavia ylisanoja. Näin hän ehkäisee sen, että kukaan ehtisi sanoa asiasta ensiksi tai arvostella häntä. Filosofi kokee, että jollain tapaa hänen itsetietoisuutensa rappiotilastaan nostaa hänet tilanteen yläpuolelle. Ts. koska hän itse tuomitsee itsensä ankarimmin, ei kukaan muu voi häntä enää tuomita. Tämä onkin tavallaan totta." - Hurina

Ei kommentteja: