tiistai 23. syyskuuta 2008

Koulusurmista

Jälleen koulusurmia Suomessa. En ole yllättynyt. Toistan viime vuotiset sanani. Luultavasti nytkään ei puututa tällaisia tapahtumia aiheuttaviin kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Aselakeja korkeintaan tiukennetaan ja syntipukiksi joutuvat internetin ja black metallin kaltaiset ilmiöt.

Jopa sinänsä arvostamani ajattelija, filosofi Jukka Hankamäki menee tähän lankaan:

"Nickillä eli salanimellä esiintymisestä on tullut nuorten keskuudessa eräänlainen skitsofrenian muoto, jolla nettipersoonallisuus ja todellinen minuus etäännytetään toistaan. Kauhajoen tämänpäiväinen ampumatapaus osoittaa, että osa nuorisosta on tullut hulluksi."

"Keskeisiä syyllisiä tämänpäiväiseen ampumatapaukseen ovat niin sanottu väkivalta”viihde” ja ne elokuvatuottajat sekä TV-kanavat, jotka mässäilevät väkivallalla. Tuotteensa ne varustavat ikärajamerkinnöillä ainoastaan varmistaakseen niiden houkuttelevuuden nuorten keskuudessa. Sillä tavoin televisiokanavat ja tietokonepelien valmistajat siirtävät vastuun kodeille ja vanhemmille sekä pesevät omat kätensä verestä."

On helppo syyttää tietokonepelejä ja väkivaltaviihdettä, kun ottaa huomioon se, miksi väkivaltaviihdettä ja väkivaltaisia tietokonepelejä on olemassa. Tällaisia pelejä ei olisi, ellei yhteiskuntamme ja kulttuurimme jo valmiiksi olisi väkivaltainen ja kylmä, tunteeton.

Kulttuuri jossa elämme perustuu kilpailulle (ja siihen liittyvälle negatiiviselle vapauskäsitykselle) ja tämä kilpailu jos mikä ajaa yksilöt toisiaan vastaan. Kilpailuun perustuva "vapaus" atomisoi ihmiset, tekee heistä eristäytyneitä nomadeja, joilla ei ole mitään kontaktia toisiin ihmisiin. Tällainen tilanne estää ihmisiä samaistumasta toisiin ihmisiin (puhumattakaan myötätunnosta ja siihen liittyvästä eettisestä toiminnasta) jolloin ihmiset eivät kykene asettumaan toisten ihmisten asemaan eivätkä siten myöskään luomaan ehjää minuutta. Minuus perustuu aina siihen, että samaistumme toisiin ihmisiin. Kauhajoen - ja Jokelan - kaltaisiin tapauksiin ei ole yhtä ainoaa kausaaliketjua, joka väistämättä johtaisi tällaisiin tapahtumiin.

Ihmispsyyke on väistämättä sosiaalinen, jolloin yksilöpsykologiset selitykset (koulukiusattuna oleminen, yksinäisyys, vanhempien kasvatus) eivät sinällään riitä. Yksinäisyyden ja (luultavasti) erilaisuuteen liittyvän koulukiusaamisen syitä ei edes kysytä. En sure Kauhajoen tapahtumia, enkä moralisoi. Väitän ainoastaan Kauhajoen kaltaiset tapahtumat ovat jossain määrin sisäänrakennettuja liberalistis-kapitalistiseen kulttuuriin. Kun ihmiset ajetaan erilleen toisistaan (atomisaatio) ja toisaalta yhdistetään (Spektaakkeli: muotiteollisuus, viihdeteollisuus) on vaarassa, että ne, jotka eivät kykene (tai halua) osallistua tähän yhdistämistapahtumaan, ovat vaarassa jäädä atomisoituneeseen yksinäisyyteen ja ahdistukseen. Omalta osaltani tiedän miltä tuntuu olla eristäytyneenä ja hyljeksittynä. Matti Juhani Saari tai vaikkapa Petri Gerdt eivät olleet sinänsä "hulluja" tai mielettömiä murhaajia: heidän toimintansa on nähdäkseni kaikkein järkevin ratkaisu yksinäisyyteen ja hyljeksityksittynä olemiseen. Tai ei ehkä järkevin, mutta ainakin ymmärrettävin.

"Nuorison tekemät teurastukset eivät kerro myöskään vain nuorten omasta pahoinvoinnista tai väkivaltaelokuvien ja -pelien vaikutuksesta. Ne kertovat myös mielipuolisten ideologioiden leviämisestä. Usein niitä kylvetään heavymusiikin, saatananpalvonnan ja tietysti myös väkivalta”viihdettä” tarjoavien perhekanavien kautta. Jo väkivaltaviihteen käsite on patologinen. Sen huoleton pesiytyminen kieleen on merkki siitä, että herätyskellojen pitäisi alkaa soimaan." - Jukka Hankamäki

Jukka, please... Et usko tuota itsekään.

Ei kommentteja: