sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Isoveli valvoo sinut olemassaolevaksi

Kun George Berkeley (1685-1753) päätyi omassa subjektiivisessa idealismissaan konkluusioon, että olemassaolo on havaituksi tulemista (esse est percipi), ei hän ymmärtänytkään kuinka oikeassa hän oli. Olemassaolo todellakin on havaituksi tulemista. Myöhäiskapitalistisessa spektaakkeliyhteiskunnassa olemassaolo muuttuu kvantitatiiviseksi, ihmissubjektit laskettaviksi esineiksi, joiden olemassaolo perustuu toisten subjektien katseeseen. Kun Berkeleylle maailma on olemassa vain subjektin katseelle, spektaakkeliyhteiskunnassa subjekti olemassa vain maailman katseelle. Olemassaolo mitataan silmäparein. "Tavis" on abstraktio ja "julkkis" tämän abstraktion materialisoitunut kuva.

Kuten Marx käänsi Hegelin jaloilleen, tulee meidän kääntää Berkeley jaloilleen. Nykyisessä historian tilanteessa yksilö tulee materialisoituneeksi matemaattisesta, abstraktisesta todellisuudesta, jossa hän on pelkkä numero byrokraatin pöytälaatikossa, tositelevision kiillekuvaksi. Iso veli valvoo. Ison veljen katse tekee sinut todelliseksi. Ei ole mikään sattuma, että juuri tämän ajan ihminen vaatii tulla tiedotusvälineiden todentamaksi ollakseen olemassa. Reifikaatio etenee ja tuottaa esineen kaltaisia ihmisiä. Spektaakkeliyhteiskunnassa tiedotusvälineet ovat Berkeleyn idealistinen subjekti, joka vaaditaan tuottamaan ihmiset olemassaoleviksi. Et ole mitään ilman spektaakkelin sinuun kohdentamaa katsetta. Ja kun tämä katsee kääntyy muualle, katoat sinäkin taivaan tuuliin. Teini-ikäisten nuorten masennus ja halu tulla julkkikseksi kulkevat käsi kädessä.

Mutta kuten Berkeley tarvitsi Jumalan katseen varmentamaan oliot olemassaoleviksi, tarvitsemme mekin valvontakameroiden täyttämän poliisivaltion todentamaan itsemme olemassaoleviksi.Näin kirjoittaa Timo Kyntäjä artikkelissaan "Rikollisuus ja rikoskontrolli" teoksessa "Sosiologisia karttalehtiä" (Vastapaino, 2004):

"Kontrollin tiivistymistä on edesauttanut tekniikan kehitys. Kyse ei ole vain kameravalvonnasta ja erilaisista tunnistimista rikosten ja häiriökäyttäytymisten estämiseksi ja syyllisten tunnistamiseksi. Tämäkin on tosin laajentunut nopeasti, ja esimerkiksi Helsingissä presidentin linnalta Stockmannin kulmalle kulkeva kansalainen tallentuu yli 200 videokameran nauhalle vajaan kilometrin matkalla." (s. 286)

Ja näin uutisoi Helsingin Sanomat joulukuussa 2007: Helsinkiin tulee sata uutta valvontakameraa...

Ei kommentteja: