perjantai 8. elokuuta 2008

Kuinka Linkola kesytetään?

"Linkolaa lähilukiessa esiin ei nouse järkkymätön loogisuus ja pelkille tosiasioille rakentaminen, vaan johdonmukaisuuden puute ja radikalismina esiintyvä henkilökohtainen tunteilu." (Tapani Kilpeläinen, 42).

"Luonnontiedetaustastaan huolimatta Linkolan eläinpuhe on tunnepuhetta." (Salla Tuomivaara, 31)

"Hän ei havainnoi maailmaa, vaan omaa yksityistä maailmaansa... Linkolan ajattelun perustana on tietty kokemus, erään maailman katoaminen." (Kilpeläinen, 43)

"Linkolan ei tarvitse argumentoida. Hän toteaa, julistaa ja ilmoittaa... Linkolan väitteet eivät ole argumentteja vaan mielipiteitä." (Kilpeläinen, 47)

"...hän esittää henkilökohtaiset arvostuksensa absoluuttisina, maailmasta johdettuina... Pahaa ja rappiollista on se, mikä haraa hänen ihanteitaan vastaan... Käsitys ei ole tieteellinen vaan teologinen: sitä leimaa ikuisuus ja muuttumattomuus." (Kilpeläinen, 50,51,52)

"Viime kädessä ajattelu, havainnointi ja todistelu saavat.. väistyä mystisen näkemisen tieltä." (Kilpeläinen, 58)

"Profeetallisella tuella oma kokemus voidaan universalisoida yleiseksi ihanteeksi." (Ville Lähde, 97)

"Ekologia ei motivoi hänen kirjoittamistaan. Se ei toimi hänen ajatuskulkujensa lähtökohtana, vaan se marssitetaan mukaan, jotta hänellä olisi jotakin, mihin vedota." (Kilpeläinen,42).

"Ihmisten välisestä tasa-arvosta kirjoittaessaan Linkola on raivostuttavimmillaan. Elitismi, köyhien, heikkojen ja sairaiden lyöminen hämmentää." (Tuomivaara, 34)

"Linkolan ajattelun moottorina toimii tietty käsitys maailmasta... Käsitykseen kuuluu muun muassa ajatus agraarielämän toivottavuudesta ja ihmisten epätasa-arvoisuuden ihanne; siihen kuuluu ohjelmallinen solidaarisuuden vastustus ja heikkojen halveksunta... Ekologialla ei ole Linkolan maailmankuvassa muuta virkaa kuin oikeutusten antaminen." (Kilpeläinen, 42)

"On epätodennäköistä, että hänen kuvaamansa kaltaista agraari-Suomea olisi koskaan ollutkaan..." (Inkeri Koskinen, 161)

"Enemmistö, rahvas, on 'aina väärässä' (Linkola 1979, 114) ja 'vain pienet valiovähemmistöt' (Linkola 1979, 22) voivat oivaltaa, mikä kansalle on hyväksi." (Kilpeläinen, 53).

"Linkolan ohjelma haluaa asettaa järkevien (poikkeus)yksilöiden elitistisen (hirmu)vallan, jonka tehtävänä on elonkehän pelastaminen." (Tere Vaden, 104).

"Todennäköisin ekologisen diktatuurin muoto käyttäisi ympäristökriisiä kuihtuvien resurssien omimisen oikeuttamiseen ja pitäisi yllä yskivää tuotannollista koneistoa viimeiseen saakka. Vihollinen ei olisi ympäristötuho vaan muut ihmiset." (Lähde, 101)

"On surkuhupaisaa, että demokratian vastustamista pidetään kansalaisrohkeutena, samalla kun yhteiskunnallisena ongelmana ei ole demokratian liiallisuus vaan sen puute." (Kilpeläinen, 53)

"...Linkolan käsitys siitä, millaista muutosta tarvitaan, on nähdäkseni täysin väärä... Yhteiskuntajärjestelmämme on käytännössä hyvin vähän demokraattinen...Linkolan haikailema autoritäärinen, ylhäältäpäin tapahtuva ohjailu on itse asiassa tyypillistä nykytilalle." (Olli Tammilehto, 177, 178, 179)

"...hänen 'elämänsuojeluohjelmansa' muodostuu juuri siitä, mikä sen olisi tarkoitus estää, siis sorrosta, väkivallasta ja tappamisesta..." (Kilpeläinen, 48)

"Linkolan ajattelua luonnehtii kovuuden ihannoinnin ja vetistelyn yhdistelmä, julmuuden ja sentimentaalisuuden liitto: elonkehää pelastettaessa tunteisiin vetoamisen ainoana tarkoituksena on väkivallan oikeuttaminen." (Kilpeläinen, 55)

"Pentti Linkolan haaste ei piile hänen ajatustensa toimivuudessa. Pikemminkin on kysyttävä, miten hänen tarjoamansa asenteellisuudesta ja älyllisen kurinalaisuuden puutteesta koostuva hölynpöly on voinut mennä täydestä kymmenien vuosien ajan... Ei nimittäin ole niin, että Linkolaa ei ole ymmärretty tarpeeksi. Häntä on ymmärretty aivan liikaa." (Kilpeläinen, 58)


(Sitaatit ovat Tere Vadénin toimittamasta kirjasta "Linkolan ajamana", jonka sain juuri postissa. Herkullinen teos näyttäisi olevan kyseessä - ainakin itseni kaltaiselle, kaikki Linkolan teokset lukeneelle Linkola-entusiastille (toki kriittiselle sellaiselle.) Sitaatit kopsasin Vihreän langan arviosta. Hesarin ja Turun Sanomain arviot kannattaa myös lukea.)

Ei kommentteja: