lauantai 12. heinäkuuta 2008

Seksuaaliegalismi

(Blogikommentointia tämäkin postaus.)

"Ehkä olen vähän yksinkertainen, mutta käsitän kyllä feministin sovinistin vastinparina. Sovinistilla ei ole mitään kiinnostavaa historiaa, eikä risuparrat ja ilmastonmuutoksesta kiinnostuneet mimmit mene kuuntelemaan hänestä järjestettyjä luentoja, koska niitä ei ilmeisesti ole."

Olisi kannattanut kuunnella kaveriasi tarkasti. On nimittäin niin, ettei feminismi (toisin kuin sovinismi) aja jonkin tietyn sukupuolen (joidenkin seksuaaliteoreettikkojen, esim. Judith Butler, mielestä sukupuolia on enemmän kuin kaksi) ylivaltaa.

Feminismi, kuten muutkin käsitteet, on historiallinen käsite. Feminismi on otettu käsitteenä käyttöön sen vuoksi, että nimenomaan naiset ovat historiallisesti olleet alistetussa asemassa. Tarkoituksena oli nostaa nainen miehen veroiseksi, ei ylivertaiseen asemaan. Feminismin näkökulma on sukupuolten tasa-arvossa, ei naisten ylivallassa. Tästä poiketen sovinismi puolestaan ajaa miesten ylivaltaa naisiin nähden.

Ja se, miksi yliopistoilla ei puhuta vaikkapa "sovinismin teoriasta" on se, että feminismi on tarkoitettu emansipatoriseksi (vapauttavaksi) teoriaksi, jonka näkökulma on sukupuolten tasa-arvossa. Tämän vuoksi mies voi olla feministi ja feministi kannattaa miesten oikeuksia. Feminismistä poiketen sovinismi ei ole "teoria" vaan pikemminkin ideologis-traditionaalis-emotionaalinen reaktio naiseen.

Voidaan tietenkin kysyä, onko feminismi enää tänä päivänä validi käsite kun miehiä syrjiviä tosiseikkoja (esim. armeija) on noussut esiin. Kenties jokin seksuaaliegalismi voisi olla parempi käsite kuvaamaan sukupuolista vapautumista kuin feminismi, jonka konnotaatio on kenties liiaksi sidottu naisnäkökulmaan.

Ei kommentteja: