torstai 24. heinäkuuta 2008

Ideologian musertava voima pienoiskoossa

Katsoin eilen Teemalta Louis Theroux'n televisio-ohjelman "Theroux ja USA:n vihatuin perhe". Siinä Theroux haastettelee kuuluisan Fred Phelpsin perhettä ja elää heidän kanssaan pitkän tovin. Noin 70 henkeä sisältävään Westboron seurakuntaan kuuluvat Phelpsit uskovat Jumalan vihaavan homoja sekä homouden hyväksyvää yhteiskuntaa. Vihaa tihkuvien Phelpsien suusta kuulemme kuinka syyskuun yhdestoista oli ilon juhlaa, koska siinä tuhoutui "fag lovereita" ja muita syntisiä, sekä kuinka jopa kuuluisan Billy Grahamin tulisi palaa helvetissä. "God hates fags!" Fred Phelps toimii yhteisön patriarkkana, jonka auktoriteettia ei uskalleta kyseenalaistaa tai jonka olemukseen ollaan samaistuttu niin voimakkaasti ettei toisin toimimisen mahdollisuutta oikeastaan ole.

Sosiologisesta näkökulmasta on mielenkiintoista huomata kuinka Phelpsien yhteisö ensinnäkin vihallaan eristävät itsensä muusta yhteiskunnasta. Lapsilla ei ole koulussa kavereita ja muutenkin yhteydet muihin ihmisiin ovat lähinnä sukulaisia ja muita tuttuja. Fred Phelpsin toimiessa tämän yhteisön eräänlaisena diktaattorina, on mielenkiintoista tutkia ideologian muokkautumista tässä yhteydessä.

Phelpsien ideologia rakentuu "puhtaasta ja oikeasta" Raamatun luennasta ja siihen liittyvistä paimentolaiskulttuurien moraalikoodeista. Syntisten tappaminen on oikein, koska se on Jumalan tahto. Jumalan tahtoa tulee ylistää, vaikka se tarkoittaisi esim. ohjelman tekijän Louis Theroux'n tappamista.

Haluan nostaa tässä yhteydessä esiin myötätunnon ja ideologian välisen ristiriidan. Phelpsien yhteisössä myötätunto voi kohdistua ainoastaan oman yhteisönsä jäseniin, sen yhteisön, jonka kanssa he jakavat saman ideologian. Tämä tulee hyvin esille perheen nuoren pojan saadessa kolauksen yhteisöä vihaavan ulkopuolisen autosta. Tässä perheen äiti herkistyy ja lohduttelee poikaansa. Myötätuntoa ei kuitenkaan kyetä ulottamaan yhteisön ulkopuolelle. Toimittaja Theroux kuitenkin kykenee (vai onko myötätuntoisena sittenkin katsoja?) kokemaan myötätuntoa sekä Phelpsien uhreja kohtaan, että Phelpsejä itseään kohtaan.

Laajemmalti katsottuna myös länsimainen, kapitalistinen ideologia on myös myötätuntoa ja siihen liittyvää poliittis-eettistä toimintaa rajoittava ideologia. Meidänkin myötätuntomme ulkopuolelle jäävät hyvin usein "tuottamattomat" ja "heikot" ihmiset. (Hyvänä esimerkkinä vaikkapa vanhukset.) Ihmisarvo mitataan edelleen hyödyllisyyden ja tuottavuuden mukaan. Tällaisen ideologian vaikutus näkyy hyvin esimerkiksi Yliopistojen kaupallistumisessa: myös yliopistojen on oltava hyödyksi!

Laajemmalti ottaen Phelpsien toiminta- ja ajattelumallit eivät ole rakenteeltaan mitenkään kummallisia. Ne ovat ainoastaan erilaisia sisällöltään. On siis turha ainoastaan kauhistella Phelpsien toimintaa kun oma ideologinen talouskoneistomme tuottaa rakenteellisesti ottaen hyvin paljon enemmän tuhoa kuin yksikään uskonnollinen höyrypää.

Ei kommentteja: