torstai 3. tammikuuta 2008

Taide ja kansallinen identiteetti

Televisiosta tulee Peter von Baghin "Sininen laulu". Sarja sinänsä on oikein informatiivinen kuvaus suomalaisen taiteen historiasta, mutta sortuu samaan mihin koko kulttuurikeskustelu yleensäkin. Myyttiin kansakunnasta. Sarja on osa sitä samaa mytologian luomista, mitä äidinkielen opetus ja historian tutkimus pahimmillaan on. Puhuvia päitä riittää puolustelemaan vastenmielistä nationalismia, jolle ei ole mitään sijaa holokaustin jälkeisenä aikana.

"Aleksis Kiven 'Seitsemän Veljestä' on sekä ensimmäinen että myöskin paras romaani!", sanoo kapellimestari ja säveltäjä Olli Mustonen. Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta sopii hyvin ohjelmasarjan ylisanoja solkenaan suoltavaan sentimentaalis-myyttiseen tyyliin.

Ohjelmasarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi Aleksis Kiveä, Eino Leinoa, Sibeliusta... Hienoja taiteilijoita toki kaikki, mutta suuria ainoastaan siksi että he tukevat teostensa kautta isänmaallista ideologiaa. En tiedä ketä se palvelee, mutta ei ainakaan yleisinhimillistä emansipaatiota.

Isänmaallisuus on vieraantuneisuutta. Teoreettisen konstruktion (kansa, valtio, jne.) olettamista konkreettiseksi olioksi. Suomea, tai suomen kansaa ei ole olemassa konkreettisesti, ainoastaan teoreettisen konstruktion mielessä. Olisi mahdotonta tutkia historian tapahtumia ilman tällaisia käsitteitä. Mutta se, että oletetaan Suomi ja Suomen kansa todellisiksi, on silkkaa tapahtuneen apologiaa. Ja vielä se, että laitetaan taide palvelemaan tällaista valheellista myyttiä, ainoastaan pilkkaa taidetta, jonka tehtävänä kuitenkin on olla kriittinen, kieltävä näkökulma suhteessa vallitsevaan todellisuuteen.

Taide ei siistillä tavalla oikaise ristiriitoja (talvisota, sisällissota, jne.), vaan nielee todellisuuden ristiriitoineen päivineen. Kuitenkin von Baghin sarja on kaikkea muuta kuin kriittistä. Se on historian oikeuttamista, ja samalla vallitsevan järjestyksen oikeuttamista. Hyi vittu!

No joo. Ehkä olen turhan jyrkkä ja epä-analyyttinen juuri nyt. Mutta mitäpä voi odottaa kolmen tunnin yöunien jälkeen? Katsokaa sarja läpi ja arvioikaa se itse.

Ei kommentteja: