lauantai 17. marraskuuta 2007

"Ystäväni, joka on homo, keitti hernekeittoa."

Muutamia ajatuksia kielenkäytöstämme:

Kun puhun eräästä ystävästäni, olen huomannut aina liittäväni häneen lisämääreen "homo". Hän toki on homo, mutta mitään väliä sillä ei useinkaan ole kun puhun hänestä jollekin ihmiselle. Esimerkkilauseena voisi toimia vaikkapa seuraava: "Ystäväni, joka on homo, keitti hernekeittoa." Mitä tekemistä sillä, että ystäväni on homo, on sen kanssa, että hän keitti hernekeittoa? Aivan: ei mitään... Oli miten oli, teemme joka tapauksessa vastaavanlaisia erotteluja joka hetki. Annan lisää esimerkkejä: "Eräs venäläinen ystäväni osti auton", "Naispuolinen/miespuolinen ystäväni teki sitä & tätä..."

Varsinkin viimeinen lause valottaa hyvin tällaisen kielenkäytön luonnetta. Kyseisessä lauseessa teemme erottelun itsemme ja toiseuden välillä: vastakkaista sukupuolta oleva ystävä identifioituu juuri sukupuolensa kautta. 'Ystävä' kyseisessä lauseessa on ennen kaikkea nainen/mies (riippuen lausujan omasta sukupuolesta), ei 'ystävä'... Sana 'ystävä' on lisämääre, ei sukupuoli. Tässä näemme esimerkin sukupuolittumisesta.

Ensimmäinen esimerkkilause ("Ystäväni, joka on homo...") tekee erottelun yhteisön normin, heteroseksuaalisuuden, ja siitä poikkeavan välillä. Kieli osoittautuu tässä heteronormatiiviseksi.

Sana 'neekeri' on myös eräänlainen erottautumisen merkki. 'Neekerin' ensisijainen identiteetti liittyy hänen ihonväriinsä, ei siihen että hän on ihminen ja tekee jotain. "Toi neekeri osti jogurttia!" 'Neekeri' sanan käyttö ilmentää omaa erottautumistamme tummaihoisista. 'Neekeri' on substantiivi, ei adjektiivi. Kielemme tekee erottelun meidän, toimivien subjektien, ja 'neekerin' (tai homon tai miehen/naisen) välillä. Osoittaessamme tummaihoista ihmistä ja lausuessamme "Tuo tuossa on neekeri" käytämme käsitettä jossain määrin adjektiivina, mutta heti seuraavassa käsite jo paljastuukin substantiiviksi: 'neekeriys' määrittää kyseistä olioita pikemminkin kuin 'ihmisyys'.

"Abdul on 38-vuotias ATK-alan asiantuntija. Hänellä on vaimo ja kolme lasta. Hänellä on ruskeat silmät ja tumma ihonväri." Tässä kuvailemme ihmistä. Sen sijaan sanoessamme, että "Abdul on 38-vuotias ATK-alan asiantuntijana toimiva neekeri..." teemme hänestä ihmisen sijaan 'neekerin'. Hänen olemustaan määrittää tällöin jokin hänen ulkoisista ominaisuuksistaan; nimittäin hänen ihonvärinsä. Ylemmässä lauseessa Abdulia määrittävät hänen tekemisensä, osaamisensa, elämäntilanteensa ja hänen ulkoiset ominaisuuksensa yhdessä. Jälkimmäisessä lauseessa Abdulia määrittää ensisijaisesti hänen ihonvärinsä.

Hmm...

Ei kommentteja: